Webdesign bureau voor ZZP en MKB
Door: Quint Engel
Op: 19 januari 2020

Afbeeldingen voor op je website

Afbeeldingen voor je website. Ze zeggen wel eens: ‘een foto zegt soms meer dan duizend woorden’, dit geldt ook voor websites. We zijn allemaal wel eens op zo’n website terecht gekomen, eentje die zoveel tekst bevatte dat je niet eens de moeite wilde nemen om te gaan lezen. Je zag al gelijk door de bomen het bos niet meer. Natuurlijk is het goed als een website je veel informatie verschaft, maar een overvloed aan informatie in de vorm van tekst geeft meestal niet het gewenste resultaat.

In dit artikel:

Afbeeldingen gebruiken voor je website

Een afbeelding op een website kan zorgen voor meer emotie en mensen zijn ook nog eens extra gevoelig voor visuele informatie. Als je dus kiest voor afbeeldingen op je website die de bezoeker ook nog eens informeren heeft het een dubbel effect. Onderzoeken hebben uitgewezen dat websites met aantrekkelijke afbeeldingen meer emotie én conversie als resultaat hebben.

Welke afbeeldingen kan je op jouw website plaatsen

Natuurlijk kun je niet zomaar alle plaatjes op je website plaatsen. Hier moet wel zorgvuldig over nagedacht worden. Allereerst moet gekeken worden wat het doel van de afbeelding is. Wil je met de foto een bepaalde sfeer creëren, de bezoeker informeren of is het slechts om de website wat op te fleuren? Het mooiste is natuurlijk als de afbeeldingen aansluiten op de tekst zodat er een fraai geheel ontstaat. Dit betekent dat de afbeeldingen op je website niet alleen bij de tekst moeten passen maar ook bij het ontwerp van de website.

Website afbeeldingen, copyright en de snelheid van de website

Website afbeeldingen en copyrights | Pas op met copyrights en het plaatsen van afbeeldingen op je websitePas op met zomaar plaatjes van het internet plukken. Het kan zomaar zijn dat er na enkele weken ineens een brief van een advocaat in de bus rolt in verband met de copyright rechten van de afbeelding. Dat kan een dure grap worden. Beter kies je voor copyright-vrije plaatjes of je kiest voor stockfoto’s.

Copyright-vrije plaatjes of stockfoto’s kun je vinden op websites met professionele fotodiensten. Er zijn gratis en betaalde varianten waar je een abonnement op kunt nemen of bijvoorbeeld credits inkoopt. Je kunt een enkele foto kopen of kiezen voor een van de rechtenvrije foto’s. Deze grote databanken worden vaak gebruikt en er zijn verschillende opties. Natuurlijk kun je ook voor eigen plaatjes zorgen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een professionele fotograaf of een illustrator.

Voor het plaatsen van plaatjes op je website moet je dus rekening houden met copyrights, maar er zijn nog een aantal factoren van belang. Niet alleen het soort afbeelding maar ook het type afbeeldingsbestand, de grootte van het bestand, de kwaliteit, de laadsnelheid en natuurlijk de rechten van de afbeelding spelen een belangrijke rol. Niemand wordt er blij van als de website veel trager wordt door de afbeeldingen of dat de eigenaar van de website wordt aangeklaagd omdat er copyright op de gebruikte plaatjes rust.

Een goede kwaliteit maar niet te zwaar

De afbeeldingen op je website moeten van een goede kwaliteit zijn maar niet te zwaar. Anders duurt het heel lang eer de plaatjes en daardoor ook de website geladen is. Het is beste is om het plaatje niet groter te maken dan 300Kb/ 0,3 MB. Plaats ook nooit te veel plaatjes, zeker niet op de homepagina. Ook hierdoor laadt de website iets langzamer en je wilt niet dat bezoekers gelijk al afhaken.

Afbeeldingen aan laten sluiten bij de tekst op je website

Een afbeelding moet een goede resolutie hebben en het liefst ook een uitstekende belichting. Daarbij moet hij ook nog eens op de juiste plek geplaatst worden. Is het moeilijk om een passende foto bij de tekst te vinden maar wil je er wel een plaatje bij? Dan kan er ook voor een abstract plaatje gekozen worden. Heb je geen idee welke afbeelding er wel bij zou passen? Google gewoon eens op het trefwoord, je ziet dan vanzelf bij de afbeeldingen resultaten welke onderwerpen hiervoor gebruikt worden.

Afbeeldingen zoeken voor je website

Voor het zoeken van afbeeldingen voor je website kan je gebruik maken van verschillende fotodiensten. In dit artikel wil ik je een aantal tips en opties geven voor het verzamelen van fotomateriaal.

Inspiratie voor fotomateriaal op je website

Als je het moeilijk vind foto’s te selecteren gebruik dan gewoon eens Google als inspiratie voor het fotomateriaal op je website. Je kunt Google Afbeeldingen gebruiken en kijken wat voor afbeeldingen je daar allemaal tegenkomt. Wat je ook kan doen is gewoon Google zoeken gebruiken en kijken wat voor soort fotomateriaal andere website gebruiken bij het onderwerp van je website. Ga deze foto’s dus niet letterlijk kopiëren voor gebruik binnen je eigen website i.v.m. rechten, maar gebruik het puur als inspiratie.

Inspiratie halen voor foto's op je website uit Google Afbeeldingen

Betaalde fotodiensten

Er zijn een heleboel betaalde fotodiensten waar je dus tegen betaling foto’s kunt kopen voor het gebruik op je website. Een aantal bekende fotodiensten zijn:

Bovenstaande fotodiensten zijn databases vol met foto’s die je kunt kopen voor gebruik op je website, maar ook bijvoorbeeld in drukwerk en andere media uitingen.

Prijzen liggen al snel rond de € 10,- per foto. Neem je een abonnement af of koop je credits voor een groter aantal foto’s, dan dalen deze prijzen respectievelijk tot circa € 2,- per foto.

Zelf maken wij veel gebruik van de website van 123rf.com. Waarom? Het fotomateriaal wat ze aanbieden is redelijk betaalbaar en de meeste foto’s zijn niet te ‘gelikt’. Op het moment dat de foto té professioneel is, ofwel te ‘gemaakt’ is komt het minder betrouwbaar over. Het beste is natuurlijk om gewoon eigen foto’s te gebruiken, die helemaal aansluiten bij het onderwerp, uniek zijn en alleen op jouw website te zien zijn (het zijn immers je eigen foto’s). Helaas is dit meestal niet helemaal de realiteit en zal je toch op zoek moeten gaan naar diensten die fotomateriaal aanbieden die je op jouw website kunt gebruiken.

Gratis afbeeldingen voor je website

Gratis afbeeldingen voor website | Fotodiensten voor het zoeken van gratis afbeeldingen voor het gebruik op je websiteNaast de betaalde fotodiensten zijn er ook een heel aantal gratis fotodiensten. Soms is het wel noodzakelijk om op de pagina waar je de foto gebruikt een link naar de eigenaar op te nemen. Voordat je afbeeldingen op je website gebruikt, lees dus goed welke ‘licentie’ er bij een bepaalde foto zitten en hoe het zot met copyrights.

Een aantal populaire gratis fotodiensten voor je website zijn:

  • pixabay
  • pexels
  • freeimages

Zelf maken we regelmatig gebruik van bovenstaande website voor het verzamelen van afbeeldingen voor diverse blogs of klaten websites. Uiteraard is het een voordeel dat deze afbeeldingen gratis zijn, maar een ander groot voordeel is dat deze plaatjes vaak een lager ‘stock’ gehalte hebben. Ik bedoel daarmee dat de foto’s vaak minder professioneel en ‘gelikt’ zijn, maar daar wel puurder en betrouwbaarder ogen.

Welke afbeeldingextensies zijn er?

Afbeeldingen worden meestal opgeslagen in de volgende extensies: JPG, GIF of PNG. Tegenwoordig zijn er ook nog nieuwe formaten, zoals JPG2000 en WEBP.

GIF kun je eigenlijk voor je website wel vergeten dit wordt meestal gebruikt voor animaties.

JPG is geschikt voor alle afbeeldingen die veel kleuren of kleine details hebben. Deze details worden met .jpg compacter opgeslagen waardoor het bestand minder zwaar wordt. De foto’s van je camera worden meestal in .jpg opgeslagen.

PNG is uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld logo’s, iconen of plaatjes met teksten en tekeningen. Dit type bestand wordt ook veel gebruikt als je iets met een transparante achtergrond nodig hebt. Meestal is .png een zwaarder bestand dan .jpg Door de manier waarop de .png is opgebouwd kan dit bestand vaak beter tegen het automatisch herschalen van het plaatje.

JPG2000 is een type bestand wat gebruikt wordt als compressie van digitale binaire beelden, beelden met meer specifieke continue tinten, grijswaarden en kleurenbeelden.

WEBP maakt ook gebruik van beeldcompressie. Google heeft dit formaat ontwikkeld en met .webp worden de afbeeldingen ongeveer 39% kleiner opgeslagen dan de standaard .jpeg en 64% kleiner dan een animated .gif. Hij wordt ook 45% kleiner opgeslagen dan .png

Richtlijnen voor plaatjes op je website

Als je wilt weten of je plaatjes geschikt zijn voor de website of als je wilt weten wat voor een type bestand het is, kun je je het beste met je rechtermuisknop de afbeelding in de map van je computer aanklikken. Je ziet dan het type bestand bij de eigenschappen staan en ook de grootte van het bestand. Is de foto eigenlijk te zwaar voor je website dan is het verstandig om hem te verkleinen, hier zijn speciale programma’s voor. Behalve de maximale 300 Kb is het ook verstandig om een formaat tussen de 400 x 900 pixels aan te houden voor een positieve laadtijd. Te grote en te zware plaatjes maken de website nu eenmaal traag.

Wat is een pixel?

Een pixel is het kleinste deel van een scherm wat een bepaalde kleur aan kan nemen. Een afbeelding bestaat uit allemaal pixels van één kleur die met elkaar het plaatje vormen. De resolutie van een scherm speelt dus een grote rol voor de scherpte van de afbeelding. Hoe hoger de resolutie van je scherm is, hoe groter ook de dichtheid van de pixels is. En dus hoe scherper het beeld. Schermen met een lage resolutie hebben ook kleinere pixels.

De juiste balans vinden

Het is belangrijk om voor een plaatje wat je op de website wilt plaatsen de juiste balans te vinden. Het liefst eentje met zo weinig mogelijk Kb maar wel eentje met een hoge kwaliteit. Het is fijn als het plaatje op alle beeldschermen mooi overkomt. Het beste kun je de afbeeldingen voor de grootste schermen optimaliseren, vaak worden ze door systemen op de website aangepast aan kleinere beeldschermen. Hou bijvoorbeeld voor een plaatje over de hele breedte scherm 2400 pixels breed aan en niet meer dan 500 Kb.

Plezier of ergernis

Een website inrichten met de juiste afbeeldingen vraagt dus wel om wat zorgvuldigheid. Tenslotte wil je graag dat de bezoeker met plezier je website bezoekt en graag nog een keer terugkomt. Afbeeldingen toevoegen aan de website kunnen dit bezoekersplezier zeker vergroten maar de verkeerde afbeeldingen kunnen juist ergernissen opwekken. Maak de website aantrekkelijk en extra informatief door de perfecte plaatjes te plaatsen.

Vragen, reacties of toevoegingen?

Heb je een vraag, wil je een reactie geven op heb je een mooie toevoeging aan dit artikel? Laat onderstaand je reactie achter! Kennis is er immers om te delen en niet om te bezitten. Toegevoegde waarde voor toekomstige lezers wordt dan ook gewaardeerd! Keep up the good werk! Thanks!

Bel mij terug